Zintuigenprikkelende thrillers

Het zijn kleine krantenberichtjes die haar op een spoor zetten. Ze maken haar nieuwsgierig. Net als de gesprekken die ze in het dagelijkse leven voert. Met de buurvrouw bijvoorbeeld. Of met een goede vriendin. Hoe minder informatie, hoe harder ze op zoek gaat. Hetgeen ze gehoord heeft, laat haar niet meer los. Totdat ze gaat schrijven. De korte knipsels en vluchtige opmerkingen worden grootse verhalen. Verhalen die haar lezers mee op reis nemen. Want dat is wat ze het liefste wil. Dat je op vakantie bent in haar boek.

Karin Bijl (1968). Succesvol auteur van de thrillers Verstild Water (2020) en Ontwaakt (2021). Haar bewondering voor vrouwen, oog voor actualiteit, interesse in geschiedenis, moralistisch besef, liefde voor dieren en haar passie voor vertellen zie je terug in haar boeken. Bij elkaar opgeteld zorgen ze ervoor dat de lezer zich onderdompelt in een fijn verhaal met een spannend tintje.

“Ik wil verhalen vertellen die iets met je doen. Dat hoeft niet iets groots en meeslepend te zijn. Integendeel. Als er maar zintuigen geprikkeld worden. Die moeten aan het werk. Aandacht hebben voor de omgeving om je heen, dat is de onderliggende boodschap die ik verstop in een boeiend en fictief verhaal.”

Vrouwelijke hoofdpersonen

Haar boeken en verhalen kenmerken zich in de eerste plaats door de vrouwelijke hoofdpersonen. Personages die altijd sterk en daadkrachtig zijn. Al duurt het soms even voordat dit de lezer ook duidelijk wordt. Naast de natuur, speelt ook de onvoorwaardelijke liefde voor dieren een rol. Wellicht ook niet zo gek wanneer je bedenkt dat de plek waar geschreven wordt de keukentafel is, waar haar drie katten vrij spel hebben. 

Er is echter meer typerend en zintuigenprikkelend aan de verhalen van Bijl. Ze neemt je mee op een rondreis door Noord-Holland. Van haar Zaanse geboortestreek tot aan Den Helder, de plek waar ze nu woont, ze beschrijft ze alsof je er zelf rondloopt. Ze stipt de mooie bekende plekken aan en maakt je benieuwd naar de rest. 

Spannende geschiedenis

In haar nieuwste boek, dat verschijnt in november 2022, gaat ze nog een stapje verder. Waargebeurde historische, maar vaak vergeten, feiten komen aan bod. In deze thriller speelt Fort Kijkduin in Den Helder een grote rol in het leven van een oud-marineman en een journaliste. “Deze rode draad heb ik al wandelend bedacht. De gaten in de oude liniedijk vielen me op. Ze bleken heel goed te passen bij het verhaal dat ik op dat moment aan het onderzoeken was naar aanleiding van een krantenbericht over pesten. Tel hierbij op dat ik al een tijdje over een strengere oudere meneer wilde schrijven en de basis voor mijn derde boek stond op papier!”Meer weten over schrijfster Karin Bijl, haar boeken, haar nieuwste boek, haar inspiratiebronnen en/of haar beestenbende? Schroom dan niet en neem contact op. Met haar praten is net als het lezen van haar boeken. Spannend, boeiend, leerzaam, maar vooral heel leuk en boordevol inspiratie. 

Bron: Interview door Marjolein Deutekom verschenen donderdag 22 september 2022